De behandeling
Voor de behandeling zijn er verschillende mogelijkheden zoals:
- oefeningen
Afhankelijk van welke klachten u heeft, kan de therapeut u oefeningen geven. Oefeningen waardoor uzelf weer kunt voelen hoe u de bekkenbodem kunt ontspannen en aanspannen. Hierbij horen ook adviezen hoe u de bekkenbodem op de juiste manier en op het juiste moment kunt gebruiken. Dan kunt u bijvoorbeeld beter voelen wanneer u (onnodig) perst als u op het toilet zit of wanneer u de bekkenbodem actief moet ondersteunen, bijvoorbeeld als u iets optilt. De oefentherapie is het belangrijkste onderdeel van de behandeling.
- medische trainingstherapie
U kunt hierbij trainen op basis van individuele oefenprogramma’s, met speciaal op medische grondslag ontwikkelde apparatuur. Zo kunt u verantwoord werken aan uw spierkracht en uithoudingsvermogen rondom het bekken met de fysiotherapeut erbij ter begeleiding.
- myofeedback
Bij myofeedback wordt gebruik gemaakt van een apparaat dat zichtbaar maakt of u de juiste spieren aanspant, welke kracht u heeft en of u in de juiste mate ontspant. Op deze manier kunt u ook zelf zien hoe u de bekkenbodemspieren gebruikt. De bekkenbodemspieren liggen inwendig en zijn vaak moeilijk te voelen. Dee vorm van biofeedback kan daardoor veel duidelijkheid geven.
- elektrostimulatie
Bij elektrostimulatie wordt er een elektrische impuls afgegeven aan de spiervezels. De impuls kan zo gekozen worden dat de spier zich aanspant of juist ontspant. Verder wordt de methode veel gebruikt om pijn te dempen.
- ballontraining
De rectale ballon is oefenmateriaal ter ondersteuning van de behandeling bij ontlastingsklachten, zoals obstipatie en incontinentie voor ontlasting. De vaginale ballon kan toegepast worden bij problemen met het ontspannen van de bekkenbodem, pijn bij het vrijen, vaginale pijnklachten en/of bij vaginistische klachten.
- TENS
Dit is een stroomsoort die op de praktijk via een apparaat kan worden gegeven, maar ook via een klein apparaatje. Dit laatste apparaatje kunt u lenen om mee naar huis te nemen. De stroomimpulsen worden door middel van plakelektrodes op de buik of rug doorgegeven aan zenuwen in de huid en het ruggenmerg. Dit is geschikt voor chronische pijnklachten in het buik- en bekkengebied. Verder kan TENS ook toegepast worden als pijndemper bij bevallingen.
- ZwangerFit®
Dit is een vernieuwde opzet van zwangerschapsbegeleiding voor de zwangere vrouw en haar partner. Hierbij wordt geoefend met basiselementen uit de aerobics en fitnesswereld. ZwangerFit® zorgt met een verantwoorde en plezierige training voor een optimale voorbereiding op de bevalling en de periode daarna.